I takt med börsens uppgång ökar min egen övertygelse att allting är på väg käpprätt åt helvete. Inte enbart på grund av börsens värdering, den kan gå hur högt som helst utan att det har någon som helst förankring i realekonomin.
Sist vi var i en liknande situation (bortsett från en pandemi) var runt 2006-2007. Idiotin var förvisso en pandemi i sig då, likt nu. Skillnaden är dock att vi idag är i ett mycket värre läge. Mycket. Värre. De krisåtgärder som centralbankerna sjösatte under den senaste ekonomiska krisen är fortfarande aktiva. Nollräntepolitik, stödköp, stimulanser. Allt pågår fortfarande och tvingar in kapital i aktiemarknaden då det finns väldigt få andra sätt att få avkastning (tack vare obefintlig ränta).
Givetvis är detta bara toppen av isberget. Tydligen påverkar inte en global pandemi världsekonomin. Ja, visst, vi hade en liten dipp förra året, men nu slår världens börser nya rekord nästan dagligen. Om du tror att det är så en fri, oreglerad marknad fungerar så förstår jag att du inte ser några problem med dagens situation.
Alla och dess moster är börshajar, placeringsexperter och ekonomiska gurus idag – i alla fall enligt deras egna utsagor. Och ja, det krävs ingen vidare kunskap att tjäna pengar i en uppgång som aldrig tar slut.
Men verkligheten kommer alltid ikapp. Förr eller senare ska notan för festen betalas. Men så länge musiken spelar behöver pöbeln inte slåss om de alldeles för få stolarna.
Vi lever i en värld med ändliga resurser. Ändå reflekteras detta inte i ekonomin. Valutor är godtyckligt värderade utan förankring i denna värld. Förr eller senare kommer även denna verklighet att komma ikapp. När en resurs är slut spelar det ingen roll vilken siffra det står på ett bankkonto.
Baksmällan kommer. Den kommer vara långt mycket värre än lite huvudvärk. Cynikern i mig misstänker att alla makthavare vet om detta och bara hoppas att skiten inte ska träffa fläkten under deras mandatperiod. Skjut problemet framåt, till nästa regering, till nästa generation. Någon annan får lösa problemet.
Detta är dock mycket större än “bara” ekonomin. Att siffror på en skärm går upp eller ner må så vara hänt. Men dessa siffror kommer få konsekvenser i verkligheten. Människor kommer bli utan jobb. Utan arbete blir det svårt att betala sina amorteringar på den nyköpta mångmiljonvillan. Konsumtion dras in på. Fler blir utan arbete. Och centralbanker och politiker står utan ammunition att stödja en sjunkande ekonomi för allt krut spenderades förra gången det gick åt skogen, och man slutade aldrig för att ha verktyg till nästa krasch.
Jag vet inte varför jag ens bryr mig längre. Det verkar som att allt måste gå åt helvete innan det kan bli bättre igen. Ingen kommer komma undan, oavsett hur förberedd du är. Skillnaden är att den förberedde åtminstone har gett sig själv bättre förutsättningar. Men kom ihåg att förutsättningar inte garanterar utfall.
Men som alla vet är det annorlunda denna gången. Och det kan aldrig hända här. Och händer det här så drabbar det aldrig dig. För inget i din tidigare erfarenhet har förberett dig på vad som kan hända.
Dessutom måste det vara skönt att veta att allt annat som händer heller aldrig kommer påverka dig, i lilla trygga Sverige. Landet som förvandlats till ett mentalt kuddrum för lättkränkta, naiva drömmare.